Esther & Myke Klijn

Hoe bijzonder is het dat moeder en dochter samen een boek maken. Esther de tekst, Myke de illustraties. Een mooie samenwerking met een prachtig resultaat.

De illustrator Myke Klijn

Samen met mijn moeder Esther heb ik afgelopen jaar aan het boek gewerkt, en wat was dat een leuk proces. Toen Esther het eerste gedichtje van Rompomplop had voorgelezen (wat toen alleen nog maar een huiswerkopdracht van de dichterschool was) zag ik meteen dat lieve wezentje voor me, zwemmend langs de grachten in zijn gestreepte zwempak. Dus toen Esther vertelde dat ze dit leuke gedicht wilde uitbreiden tot een kinderboek en vroeg of ik de illustraties wilde doen, zei ik zonder twijfel ja!
Met het gedicht ging ik aan de slag om de Rompomplop vorm te geven. Met zijn uitpuilende ogen, harige armen en gestreepte zwempak, verschillende waterbeesten als inspiratie en heel veel schetsen kwam het gele wezentje tot stand.
In mijn werk vind ik het leuk om verschillende media te  combineren. Zo wilde ik dat ook doen met de illustraties. Deze zijn gemaakt met acrylverf, digitale illustratie en foto’s van Gouda. Om de illustraties een analoge uitstraling te geven en goed in de foto’s te laten passen was voor mij ook nog een leuke uitdaging. En zie hier het resultaat.

De auteur Esther Klijn

En toen schreef ik een gedicht ... Een gedicht over de Rompomplop. Zomaar dook dit wezentje op in mijn hoofd en bedacht ik dat hij meer verdiende dan dat ene gedicht. Hij kreeg een heel verhaal.
Een lang gekoesterde droom om eens een prentenboek te maken kwam daarmee uit. Want al vanaf dat Myke klein was had ik de wens om dit ooit eens te doen. En zie hier. Het is gelukt. Na maanden van schaven en strepen, punten en komma’s plaatsen, en vooral het samenwerken met mijn dochter Myke, kreeg de Rompomplop steeds meer vorm.. Hij kreeg een gezicht en ging een eigen leventje leiden.
De inspiratie voor het verhaal heb ik vooral uit mijn werkervaring gehaald. In de klas - ik werk als onderwijsassistente in het spraak/taal onderwijs - zag ik dat kinderen het lastig vinden als ze nieuwe dingen niet gelijk kunnen. Het onderwerp voor dit verhaal was dus gevonden. Ik hoop met dit verhaal te laten zien dat als je iets nieuws wil leren, of aan een wedstrijd wil meedoen, je daar dan voor moet oefenen. En dat vrienden een wereld van verschil kunnen maken.